O scurta istorie a tatuajelor

.TATTOO.ART.

Probabil ar trebui sa multumim unui mic accident pentru creearea primului tatuaj. Imaginati-va un om primitiv care sta langa foc. Are o rana lunga pe brat de la vanatoarea din padure de mai devreme in aceeasi zi. Rana il mananca si el se scarpina cu mana fara sa-si dea seama ca este murdar de cenusa si funingine de la foc. Vre-o doua zile mai tarziu rana s-a vindecat si el observa ca i- a ramas un semn in piele. Si asa Tatuajul s-a nascut.

 

Pentru mult timp majoritatea oamenilor credeau ca Polinezienii au inventat tatuajele acum 5000 de ani pe insulele din Pacificul de Sud la mii de mile distanta de continente. Dupa care s-a extins in intreaga Polinezie, ajungand la sudul Noii Zeelande si nordul insulelor Samoa.

 

Unii spun ca aceasta zona si uneltele pe care polinezienii le foloseau, au dat nastere numelui tatuajelor si ca numele insusi s a nascut din cuvantul samoan “tatau” care inseamna echilibrat sau potrivit. Altii spun ca s-a nascut din sunetul  care il face unealta de mana cand loveste batul de care sunt prinse acele.

 

Dar toate aceste teorii au fost spulberate in 1991 cand, pe un munte la granita dintre Austria si Italia, a fost gasit un corp inghetat. Era cel mai vechi corp gasit vre-odata, un barbat vechi de 5300 de ani cu corpul intact , organe, degete la maini si picioare etc. Descoperirea s-a dovedit a fi probabil cel mai remarcabil eveniment in istoria stiintei umane, Otzi omul de gheata.

 

Pielea lui Otzi era acoperita de peste 50 de tatuaje. Cativa experti au speculat ca aceste tatuaje reprezentau semnele unui saman, un conducator religios, si ca corpul reprezenta un sacrificiu uman.

Otzi tattoos
tatto machine o'reilley

Pielea lui Otzi era acoperita de peste 50 de tatuaje. Cativa experti au speculat ca aceste tatuaje reprezentau semnele unui saman, un conducator religios, si corpul reprezinta un sacrificiu uman.

 

Cateva din tatuajele mai recente dateaza din timpul constructiei marlor piramide, in Egipt. Si atunci cand stravechii egipteni si-au extins imperiul, arta tatuajelor s-a extins odata cu ei.

 

Cvilizatia Greciei, Cretei, Persiei si Arabiei au preluat arta si au extis-o si ei mai departe. In vest tatuajele erau folosite de vechii britanici in tot felul de ceremonii, in timp ce culturile saxone, daneze si scandinave au incorporat tatuajele ca si blazoane de familie, o traditie care s-a extins pana in zilele noastre.

 

Tatuajele  au fost interzise in Europa de catre Papa Adrian I in 787 AD dar meseria inca inflorea in Britania pana la invazia normanda in 1066. Normanzii dispretuiau tatuajele, si intre secolele 12 si 16, se spune ca arta tauajelor a cam disparut din cultura vestica.

 

In zilele noastre tatuajele sunt aplicate cu un aparat special a-l carui prototip a fost inventat de faimosul Thomas Eddison. Aparatul de baza a fost inventat in 1876 si a fost numit “imprimanta autografica”. La baza era defapt un aparat de gravat.

 

Cativa ani mai tarziu, Samuel O’Reilly a modificat aparatul in asa fel incat sa introduca cerneala in piele si la putin timp dupa asta tot el a patentat tubul si sistemul de ace care este folosit ca rezervor pentru cerneala. Totusi,abia in 1891 arta tatuajelor a devenit populara in Statele Unite si primul artist profesionist Martin Hildebrandt si a deschis studioul in Piata Chatham din New York. Si in prezent este considerat locul de nastere a stilului traditional american.

 

Se considera ca numai criminalii, marinarii, si nelegiuitii aveau tatuaje.Dar in anii 70 totul s-a schimbat. Muzicieni faimosi din lumea rockului ca The Greatful Dead, Janis Joplin au facut ca tatuajele sa fie para cool, si arta a crescut rapid in popularitate in intreaga tara si in restul lumii indistriale.